Menu

The Revenant – Zmrtvýchvstání (2015)

3.3.2016 - Filmy a seriály
The Revenant – Zmrtvýchvstání (2015)

Hurááá, DiCaprio má konečně Oscara – za tento drsný film – The Revenant – Zmrtvýchvstání.

Jižní Dakota někdy v polovině 19. století nebyla žádná procházka růžovým sadem. V lesích a horách samý lovec kožešin, indián, voják, nebo medvěd Grizzly s mláďaty. Nic sympatického, nebo milého ve filmu asi nenajdete, stejně jako byste to asi nenašli v té době na takovém místě. Surová bezprostřední divočina podtrhnutá touhou po pomstě provází DiCapria téměř po celou dobu filmu. Po souboji s medvědem Grizzlym, po kterém jsem musel film na chvíli stopnout, otevřít si okno a vydýchat se (moc se vžívám do děje a tohle se mnou dost zahýbalo), je samozřejmě náš oblíbený hrdina roztrhaný téměř po celém těle a moc nevypadá, že by se ještě někdy měl postavit na nohy. Skupina lovců kožešin jej pak doprovází k úpatí hory, přes kterou se s Leonardem na nosítkách jen těžko dostanou. Skupina se rozděluje, až nakonec zůstane Leonardo sám a bojuje o holý život.

Film je to velmi bezprostřední, drsný a téměř realistický. Teda realistický… Realisticky natočený, to opravdu ano. Souboj s medvědem byl opravdu precizně natočen a poznat nějaké CGI efekty a animace bylo pro mě téměř nemožné (a právě kvality CGI efektů si všímám nejvíce). Proto jsem se díky svému „vnoření“ do děje tak trošku zasekl v ději a po stopnutí filmu se vydýchal, na chvíli si lehnul a počkal, až přejde šumění v uších. Utřel jsem ze sebe medvědí sliny, zašil si rozdrápané tělo a doufal, že to přežiju.

Nejsem si jist, jak by tato situace vypadala v reálu a jestli by příběh právě v této chvíli pro hlavního hrdinu neskončil. Přeci jen hluboké rány plné medvědích slin s kdovíjakou infekcí a bakteriemi, hluboké škrábance obřími drápy (vím co dokážou udělat miniaturní drápy od kočky) a nesčetné kousance by normálního člověka musely zneschopnit na několik týdnů i s moderní lékařskou péčí. Rány zašité narychlo bez dezinfekcí by zcela jistě musely vést k otravě krve a podmínky, ve kterých se příběh odehrával, by člověka zabily samy o sobě. Ale je to film, tak nějaké připomínky o reálnosti nechám stranou.

Co se pak týče Oscarového ocenění Leonarda DiCapria, lze podotknout jen jediné – KONEČNĚ! Ne že bych bral Oscary jako něco směrodatného, je to stejná fraška jako u nás Slavíci, Andělé a podobné sošky pro umělce, ale dlouhou dobu se po mnoha nominacích stal vítězem i Leonardo, tak gratuluji. Pro mě je to oscarový herec snad ve všech rolích, ve kterých si zahrál. Už první ocenění měl dostat za film „What’s eating Gilbert Grape“, kde hrál mentálně postiženého chlapce a jeho roli jsem doslova žral. Titanic, The Beach, Catch Me If You Can, The Aviator, The Departed, Blood Diamond, Shutter Island, Inception, Django Unchained, The Wolf Of Wall Street, The Great Gatsby… všechno jsou to filmy, kde Leonardo zahrál prvotřídní roli a podal neskutečný herecký výkon.